VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wat voor soorten lijfrenten zijn er?

Geplaatst op: 28-07-2017, 10:26:26

Wat kom je allemaal voor soorten lijfrenten tegen? Er zijn saldolijfrenten, belaste lijfrenten, onbelaste lijfrenten, stamrechtlijfrenten, gouden handdruk lijfrenten, stakingswinstlijfrenten, alimentatielijfrenten et cetera.

De verschillende lijfrenten worden anders genoemd om duidelijk te maken dat er een andere fiscale behandeling is. De fiscale behandeling is zelfs anders wanneer een lijfrente is geregeld in een bepaald tijdvak. Deze verschillende behandeling uit zich dan bijvoorbeeld in het feit, dat je alleen maar een levenslange uitkering kunt ontvangen óf een andere ingangsleeftijd óf de belastingheffing is anders.

Ook hier maakt de fiscaliteit het moeilijk, maar als je teruggaat naar de basis, is in feite een lijfrente een periodieke uitkering (lees rente) op het leven van een persoon (lees lijf). Dus kort gezegd: zolang je leeft ontvang je een tijdelijke en/of een levenslange uitkering.

Traditionele en de bancaire lijfrente

Maar de ene lijfrente is de andere dus niet. Grofweg zijn er twee soorten de traditionele en de bancaire lijfrente. De traditionele variant wordt altijd afgesloten op een leven van een verzekerde. 

Kom jij als verzekerde te overlijden, dan stopt de uitkering van de lijfrente. Omdat je achterblijvende partner hierdoor in financiële problemen kan komen, sluiten veel mensen hun lijfrente af op twee 'lijven', al dan niet met een iets lagere uitkering voor de achterblijvende partner.

Een lagere uitkering voor je achterblijvende partner is vaak geen probleem, door je overlijden is er een mond minder te voeden.

De bancaire variant is heel wat minder spannend. Ook na je overlijden komt het opgespaarde tegoed gewoon vrij ten gunste van je erfgenamen. Verder vallen bancaire lijfrentes gewoon onder het depositogarantiestelsel, dus je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je bank failliet zou gaan.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, geldt dit depositogarantiestelsel niet voor de traditionele lijfrenteverzekering. En zo zijn er wel meer verschillen te vinden in lijfrenteland.

Verschil in fiscale behandeling

Een van de belangrijkste verschillen tussen de ene en andere lijfrente, is de vraag wanneer deze is afgesloten. De regels omtrent lijfrenteverzekeringen zijn in de loop der jaren namelijk vaak gewijzigd. Op de oudere lijfrentes zijn de oude regels nog (deels) van toepassing. De Belastingdienst behandelt deze polissen dan onder het 'oude regime'.

Je hebt een polis onder het oude regime wanneer je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een koopsompolis afgesloten vóór 1 januari 1992;
  • De ingangsdatum van je lijfrenteverzekering ligt vóór 16 oktober 1990 en je hebt periodieke premiebetalingen gedaan tot uiterlijk 31 december 2000.

In alle andere gevallen heb je geen lijfrente onder het oude regime, maar onder het nieuwe. En deze regels zijn onder het nieuwe regime net wat strenger. Zo mag je je lijfrente niet langer schenken aan de kinderen, de kleinkinderen of een andere begunstigde. 

Ook heb je beperkingen voor een tijdelijke lijfrente. Je mag niet zelf bepalen wanneer deze ingaat en hoe lang je de uitkeringen wil laten lopen. Onder het nieuwe regime geldt ook een maximum bedrag van 21.312 euro (jaar 2017).

Kortom, komt een lijfrentekapitaal vrij, laat je dan adviseren over wat je hiermee kunt doen. Het is geen vrijheid blijheid!

Bron: column van Ron Klaver op www.iexgeld.nl van 1 juli 2017

 

Vorige pagina